Wetenschapsquiz 2018

Wat hebben bubbelende champagne, barende haaien, klingelende carillons en een luchtige zandbak met elkaar te maken? Ze komen allemaal voorbij in de 25e jubileumeditie van de Nationale Nederlandse Wetenschapsquiz.

Onder leiding van wiskundige Ionica Smeets en psycholoog Pieter Hulst breken drie duo’s, bestaande uit een wetenschapper en een kunstenaar, hun hoofd over wetenschappelijke vragen. Een traditie tijdens de feestdagen van de VPRO in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). 

De traditionele VPRO Wetenschapsquiz bevat altijd een wiskundeopgave. Dit jaar gaat die over het eerlijk verdelen van drie even grote kavels land. We helpen je op weg om grip te krijgen op dit schijnbaar onoverzichtelijke probleem. Uiteraard zonder de oplossing weg te geven.

Nwq

VPRO

Meedoen aan de Wetenschapsquiz 2018 kan on line via dit formulier , tot 20 december.

De uitzending van de wetenschapsquiz is op zaterdag 29 december om 20.20 uur op NPO 2

De opgave

Vraag 11: Vijf boeren moeten drie kavels land van elk 1 hectare groot eerlijk verdelen. Iedere boer krijgt dus 0,6 hectare land. Niemand vindt het een probleem als zijn grond uit meerdere stukken bestaat, mits elk stuk minstens 0,25 hectare groot is. Lukt het om de kavels onder deze voorwaarde te verdelen?

a: Nee, het kleinste stuk is altijd kleiner dan 0,25 hectare.

b: Ja, dat lukt net.

c: Ja, het kleinste stuk kan zelfs groter dan 0,25 hectare zijn.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.