Vermaarde Belgische wiskundige Jean Bourgain overleden

De Belgische wiskundige Jean baron Bourgain is op zaterdag 22 december in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden overleden.

Bourgain, geboren op 28 februari 1954 in Oostende, was een wereldautoriteit in zijn discipline. Hij was onder meer professor aan de VUB, de universiteit van Illinois en het Institut des hautes études scientifiques in Bures-sur-Yvette (nabij Parijs). Sinds 1994 was hij een van de acht vaste leden van de hoog aangeschreven School of Mathematics van het Institute for Advanced Study in Princeton (VS).

De voorbije decennia heeft hij op verschillende deelgebieden van de wiskunde zijn stempel gedrukt. Onder meer de meetkunde van Banachruimten, harmonische analyse, analytische getaltheorie, combinatoriek, ergodische theorie, niet-lineaire partiële differentiaalvergelijkingen.

Bourgain behaalde enkele belangrijke internationale wiskundige prijzen, zoals de Breakthrough Prize in Mathematics 2016. In 2015 kreeg hij de adelijke titel van baron.

Wetenschapsjournalist Wim Offeciers interviewde in 1986 Jean Bourgain voor het BRT-programma “Labyrint”. Ze hadden het onder meer over het verband tussen wiskunde en schaken.Bekijk dit interview via deze link

Lees ook het artikel van Dirk Huylebrouck op de website van het wetenschapsmagazine EOS via deze link

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.