• Nog geen lid van de Vlaamse Vereniging van Wiskundeleraars?

    Meld je voor 15 december 2018 aan als nieuw VVWL-lid via dit formulier. Voor slechts € 25 ontvang je dan in 2019, vier nummers van het vaktijdschrift Wiskunde & Onderwijs. Bovendien geniet je van kortingen op evenementen die door de  VVWL worden georganiseerd.

    Noteer alvast in jouw agenda!

    Zaterdag 16 februari 2019 te Gent

    VVWL-jaarvergadering

Puzzelplezier met MathJam

Hieronder vind je drie opgaven van de MathsJam te Antwerpen in november en december 2017.

In het EOS magazine van januari 2018 worden de oplossingen gegeven .

Opgave 1:

Je hebt 8 batterijen: 4 volle en 4 lege. Alleen weet je niet welke vol is of leeg, ze zien er alle hetzelfde uit. Je hebt een zaklamp, waarin telkens 2 batterijen passen. Hoeveel keer moet je minstens testen door 2 batterijen in de zaklamp te steken om er zeker van te zijn dat je twee volle batterijen hebt?

Opgave 2:

In een bepaald toernooi speelt elke speler juist 1 keer tegen elke andere speler. Bij ieder spel is er een winnaar. Toon dan aan dat er een speler S bestaat waarvoor het volgende geldt: voor gelijk welke andere speler A geldt er dat S gewonnen heeft van A, of S heeft gewonnen van een speler die van A gewonnen heeft.

Opgave 3:

Drie glazen hebben een inhoud van 3, 5 en 8 dl. Het grootste glas is helemaal vol water, de andere zijn leeg. Hoe kan je enkel door overgieten (van een glas in een ander) in een van de glazen 4 dl water krijgen.

De bijhorende oplossingen kan je bekijken via de link  www.eoswetenschap.eu/puzzels)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.