• Nog geen lid van de Vlaamse Vereniging van Wiskundeleraars?

    Meld je voor 15 december 2018 aan als nieuw VVWL-lid via dit formulier. Voor slechts € 25 ontvang je dan in 2019, vier nummers van het vaktijdschrift Wiskunde & Onderwijs. Bovendien geniet je van kortingen op evenementen die door de  VVWL worden georganiseerd.

Puzzelplezier met MathJam

Hieronder vind je drie opgaven van de MathsJam te Antwerpen in november en december 2017.

In het EOS magazine van januari 2018 worden de oplossingen gegeven .

Opgave 1:

Je hebt 8 batterijen: 4 volle en 4 lege. Alleen weet je niet welke vol is of leeg, ze zien er alle hetzelfde uit. Je hebt een zaklamp, waarin telkens 2 batterijen passen. Hoeveel keer moet je minstens testen door 2 batterijen in de zaklamp te steken om er zeker van te zijn dat je twee volle batterijen hebt?

Opgave 2:

In een bepaald toernooi speelt elke speler juist 1 keer tegen elke andere speler. Bij ieder spel is er een winnaar. Toon dan aan dat er een speler S bestaat waarvoor het volgende geldt: voor gelijk welke andere speler A geldt er dat S gewonnen heeft van A, of S heeft gewonnen van een speler die van A gewonnen heeft.

Opgave 3:

Drie glazen hebben een inhoud van 3, 5 en 8 dl. Het grootste glas is helemaal vol water, de andere zijn leeg. Hoe kan je enkel door overgieten (van een glas in een ander) in een van de glazen 4 dl water krijgen.

De bijhorende oplossingen kan je bekijken via de link  www.eoswetenschap.eu/puzzels)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.