Pi-dag

Gelukkige Pi-dag!


14 maart is niet enkel Pi-dag, maar ook de verjaardag van wiskundige en fysicus Albert Einstein! Deze man hielp ons het universum beter te begrijpen met zijn relativiteitstheorie, een theorie die mede-genie Stephen Hawking probeerde te combineren met de kwantumveldentheorie vooraleer hij stierf in 2018 op… jawel, 14 maart!

Bij Universiteit van Vlaanderen vierden ze Pi-dag nu al met enkele inspirerende wiskunde-proffen die het ook nog eens goed kunnen uitleggen. En je zal zien: wiskunde is overal!

1 Je kan niet alles hebben

Stel je voor: er is nog 1 croissant. Jij wil hem, maar je broertje ook. Je kan niet alles hebben, dat weet iedereen. Maar waarom niet? Professoren Rudi Penne en Paul Levrie geven een eenvoudige wiskundige verklaring voor een complex probleem. 


2 Het geluid van statistiek

Statistiek en muziek… het lijken twee verschillende werelden. Toch ziet professor Thomas Neyens gelijkaardige patronen. Patronen die niet enkel een prachtige muzikale compositie vormen, maar bovenal statistiek begrijpbaar maken. Kijk en vooral… luister!

3 Orde in de chaos

Orde in de chaos… zeker ook in (en met!) wiskunde! Professor David Eelbode legt uit aan de hand van Ramsey-getallen. Geen idee wat Ramsey-getallen zijn? Zeker kijken!

4 De sleutel naar een remedie

Wiskundig epidemioloog… jaja, het is wel degelijk een beroep. Professor Niel Hens zoekt met behulp van wiskundige formules naar de eindoplossing tegen mazelen. Hoe? Dat legt hij in dit filmpje graag aan je uit!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.