• Nog geen lid van de Vlaamse Vereniging van Wiskundeleraars?

    Meld je voor 15 december 2018 aan als nieuw VVWL-lid via dit formulier. Voor slechts € 25 ontvang je dan in 2019, vier nummers van het vaktijdschrift Wiskunde & Onderwijs. Bovendien geniet je van kortingen op evenementen die door de  VVWL worden georganiseerd.

    Noteer alvast in jouw agenda!

    Zaterdag 16 februari 2019 te Gent

    VVWL-jaarvergadering

Logica voor dummies

Er ontstond heel wat heibel naar aanleiding van een uitspraak van de Amerikaanse president tijdens de persconferentie in Helsinki in verband met de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen.

“Ik heb de uitgeschreven tekst en de beelden nog eens goed bekeken”, zei de president.
Ik zei: “I saw no reason why it would be Russia (that interfered in elections)”
(Ik zie geen reden waarom het Rusland zou zijn dat de verkiezingen wilde beïnvloeden), maar ik was het woordje “not” vergeten.
Wat ik wilde zeggen was: I saw no reason why it would not be Russia (that interfered in elections)” (Ik zie geen reden waarom het Rusland niet zou zijn dat de verkiezingen wilde beïnvloeden).

Een dubbele negatie dus!”

Een beetje elementaire kennis van een stukje logica is hier op zijn minst nuttig.

Uitspraak p

Dubbele negatie: niet(niet)p is gelijkwaardig met p

Een dubbele negatie (of dubbele ontkenning) is een zinsconstructie waarin een tweede ontkenning gebruikt wordt om een ontkenning versterkt aan te geven.
Door de dubbele ontkenning (“nooit” en “geen”) zou de zin “Ik heb nooit geen dorst” volgens strikt logische regels opgevat moeten worden als: “Ik heb altijd dorst”.

Met de vernieuwing van de eindtermen wiskunde zal er in de eerste graad meer aandacht worden besteed aan een stukje logica!
Erg nuttig voor o.a. toekomstige politici.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.