Learning Analytics in het Vlaams hoger onderwijs

De populariteit van Learning Analytics, dat gegevens over studenten en hun omgeving wil gebruiken om het onderwijs te verbeteren, is aan een steile opmars bezig. Dankzij de groeiende digitalisering komen er meer en meer gegevens beschikbaar van de activiteiten van studenten, docenten en studieloopbaanbegeleiders. Maar kan Learning Analytics wel de hooggespannen verwachtingen inlossen? Zal het persoonlijke feedback en begeleiding faciliteren? Zal het de drop-out verminderen en studieprestaties verhogen?

Hoe kan Learning Analytics (LA) efficiënt en effectief ingezet worden in het Vlaams hoger onderwijs? Het nieuwe Standpunt van de KVAB belicht diverse aspecten op basis van voorbeelden uit binnen- en buitenland. De auteurs formuleerden zestien concrete aanbevelingen om de uitdagingen aan te pakken zodat het potentieel van LA in de eigen Vlaamse context ten volle kan worden benut.

Op 29 april wordt de publicatie voorgesteld. Expert Jan-Paul van Staalduinen (TU Delft) zorgt voor een kritische reflectie. Vertegenwoordigers uit verschillende onderwijsinstellingen en studentenkoepels geven hun reacties tijdens het debat.

Deelname is gratis, aantal plaatsen is beperkt: registreer online.

Dit KVAB standpunt legt uit wat Learning Analytics is, hoe het kan ingezet worden binnen het Vlaams Hoger Onderwijs, welke technieken en technologieën aan de basis liggen, maar ook welke uitdagingen er zijn op vlak van ethiek en privacy. Het standpunt illustreert alle aspecten met concrete voorbeelden uit binnen- en buitenland. Zestien aanbevelingen begeleiden de beleidsmakers bij de efficiënte en effectieve implementatie van Learning Analytics in het Vlaams Hoger Onderwijs

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.