Kubisme 2.0

Kunstenares Edith Cohen vroeg zich af hoeveel verschillende figuren opgebouwd uit 1×1×1-kubusjes je kunt maken die in een 3×3×3-kubus passen. Haar broer, de wiskundige Arjeh Cohen, kon dat uitrekenen. Maar het antwoord hangt natuurlijk af van wat je precies onder ‘figuur’ en onder ‘verschillend’ verstaat.

Het antwoord mondde uit in het project “Eén Model”, dat bestaat uit een 32 uur durende video-animatie. De 1200 interessantste figuren zijn werkelijk gemaakt, van houten kubusjes, en als kunstwerk tentoongesteld bij een bedrijf in Delft. 

“Maarten en ik hebben er uren naar zitten kijken”, zegt Edith Cohen over de maar liefst 32 uur durende, door neurowetenschapper Maarten Frens geproduceerde video waarin alle 1.563.148 samenhangende figuren van 1×1×1-kubusjes in een 3×3×3-kubus achtereenvolgens te zien zijn. Frens, een goede vriend van Cohen, schreef het computerprogramma dat de figuren genereerde en automatisch verwerkte in de video-animatie. Een fragment van een paar minuten staat online.

Lees het volledige artikel
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/kubisme-2-0/

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.