Frans Van Schooten jr en Rembrandt

Twee late portretten van Rembrandt, van wie tot nu toe niet bekend was om wie het ging, blijken de Leidse hoogleraar wiskunde Frans van Schooten jr. (1615-1660) en zijn vrouw Margrieta Wijnants te zijn. Wiskundige Johan Zwakenberg slaagde erin om de identiteit van de geportretteerden vast te stellen door ze te vergelijken met een hoogleraarsportret dat in het Leidse Academiegebouw wordt bewaard. Over zijn ontdekking schreef Zwakenberg een artikel in het Leids Jaarboekje 2018, dat  tijdens de dies van de Historische Vereniging Oud Leiden werd gepresenteerd.

Lees het volledige artikel op de website van het Leids Dagblad via deze link

In 1584 vestigde zich in Leiden bakker Van Schooten, die uit Vlaanderen gevlucht was voor de Spanjaarden. Zijn zoon Frans studeerde in Leiden wiskunde. Vanaf 1610 gaf hij wiskunde aan de Leidse Ingenieursschool en later ook aan de universiteit. Frans had twee zoons, Frans (geboren in 1615) en Pieter.

Frans Jr. werd door de wiskunde gegrepen. Het zat in de familie, want ook Pieter werd wiskundige. Frans Jr. studeerde bij zijn vader, en maakte een studiereis door Europa (1641-1643), waar hij het werk van Fermat en andere topwiskundigen leerde kennen. Met een van hen, Descartes, had hij al langer contact. Descartes, een Franse filosoof, woonde sinds 1628 in Nederland. Frans Jr. had hem ontmoet via Constantijn Huygens, de beroemde dichter en staatsman. Huygens was geïnteresseerd in filosofie, en het was natuurlijk wel deftig om zo’n beroemde filosoof als Descartes over de vloer te hebben. Frans Jr. was privé-leraar van Huygens’ zoons Constantijn en Christiaan. Christiaan werd een van de beste Nederlandse wis- en natuurkundigen aller tijden.

Lees ook het volledige artikel op NEMO Kennislink

Uitgebreide biografie, voorbeelden en uitwerken op de website   http://www.fransvanschooten.nl/  

(Henk Hietbrink)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.