Eos-Scriptieprijs linkt wiskunde aan ecologie

Bio-ingenieur Sarah Vanbesien (UGent) is de winnaar van de EOS-prijs 2018. In haar bekroonde scriptie ontwikkelde ze een biologische ‘datingapp’ die de juiste bij met de juiste bloem matcht. Zo maakt ze het arbeidsintensieve veldwerk van biologen een pak lichter én zijn we beter voorbereid op de klimaatverandering. 

Voor haar scriptie ontwikkelde Sarah Vanbesien met behulp van machine learning een algoritme dat de juiste bijensoort met de juiste bloemen matcht. Hierdoor kan dat complexe ‘sociale netwerk’ van bijen en bloemen veel efficiënter in kaart gebracht worden.

Zo gaat de computer onder meer op zoek naar eigenschappen die samen voor een succesvolle bestuiving zorgen. Hoe groot is de bij, hoe groot is de bloem? Wat is het DNA van beide? Welke kleur heeft de bloem en hoeveel meeldraden heeft ze? Op basis van al die informatie geeft de computer een score aan de waarschijnlijkheid dat beide een goede match zijn.

De EOS-jury was lovend over het vernieuwende en zelfs verrassende karakter van de scriptie. “Sarah Vanbesien linkt wiskunde aan ecologie en komt zo tot concrete resultaten.”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.