De wiskunde achter het insectenarmageddon

Internationaal ging een schokgolf door de media, toen onderzoekers van de Nijmeegse Radboud Universiteit in oktober 2017 concludeerden dat driekwart van de vliegende insecten in Duitsland tussen 1989 en 2016 verdwenen was.

Kritiek was er van meet af aan, zowel op hoe er gemeten is, op de representativiteit voor Duitsland (en ‘dus’ Nederland), als op de statistische verwerking.

Voor- en tegenstanders vliegen elkaar op sociale media in de haren, en vervolgens zinkt het onderwerp voor het grote publiek weer onder de radar. Maar onder wetenschappers ging de discussie wel degelijk verder.

Nu geven twee Leidse wiskundigen, Peter Grünwald en Judith ter Schure, een second opinion over de statistiek achter de alarmerende claim dat ruim driekwart van de vliegende biomassa verdwenen is.

Deze claim volgt uit een geavanceerd statistisch model dat is toegepast op zeer incomplete data.

Statisticus Grünwald: “Op zich prima, je moet wat met de data die je hebt.” Maar hij vindt de nadruk op het hoge percentage, -76,7 procent, en de expliciete suggestie dat het geldt voor alle natuurgebieden van dit type in Duitsland ‘storend’.

Een prima artikel om te discussiëren over “representativiteit en statistische data”…

Voor meer informatie: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/hoe-hard-is-een-conclusie-over-rommelige-en-incomplete-data/

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.