Abel prijs voor Robert Langlands

Op 20 maart werd de 81 jarige Canadees-Amerikaanse wiskundige Robert Langlands verkozen als laureaat voor de Abel Prijs.
Meestal ontvangt een wiskundige deze prijs voor een ontdekking van een eigenschap, een bewijs van een stelling.
In dit geval wordt de prijs uitgereikt aan een wiskundige die de aanzet was voor veel anderen om onderzoek te doen binnen het zogenaamde “Langlands Programma”

In 1967 stuurde de Canadese wiskundige Robert Langlands (1936) een brief aan André Weil, een van de reuzen van de twintigste-eeuwse getaltheorie. In zijn brief vroeg Langlands Weil naar zijn mening over een paar nieuwe wiskundige ideeën. Of hij de inhoud als ‘pure speculatie’ wilde lezen, en zo niet, dat hij dan ‘vast wel een prullenbak’ zou hebben.

Langlands bleek een visionair. Hij sloeg bruggen tussen takken van de wiskunde die ogenschijnlijk lichtjaren van elkaar vandaan stonden. In 1970 publiceerde hij zijn theorieën onder de titel “Problems in the Theory of Automorphic Forms”. Hij formuleerde daarin vermoedens die de getaltheorie met de harmonische analyse verbindt; vermoedens waarvan experts geloven dat ze waar zijn, maar waarvan – ook nu nog – lang niet alles is opgehelderd.

Meer info via deze link

Artikel van Robbert Dijkgraaf

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.